Снимка: Модерен хласилник за сухо изсушаване | Източник: euronews
Сухо отлежалото месо може да остане в хладилник от 28 дни до 120 дни. Как един човек изследва възможностите на тази техника за готвене, за да създаде най-добрата телешка пържола, разказва Евън Бурк.
Мирко Байтлер, живеещият в Дубай германец, е по-известен като „майсторът на сухите мезета“.
С над 12-годишен опит в 5-звездни места за настаняване, той наскоро отвори в Дубай „първия в света бутик за сухо отлежало месо“. Освен че продават първокласни парчета, на клиентите се предлагат насоки как да изберат най -доброто за своята палитра и съвети как най -добре да го приготвят.
Някои от най-популярните предложения в бутика включват Томахаук, Портърхаус стек и Т-бон стек. Предлагат се и алтернативни опции като агнешко, патица, елени и камилски узи.
Процесът на сухото сушене
Мускулите в месото съдържат приблизително 70% вода. Отстранявайки тази влага, месото става по-нежно, а вкусът е по-концентриран. За този процес се използват специализирани хладилници. „Сухото сушене“ предлага гама от персонализирани хладилници, които могат да бъдат закупени и могат да струват над 6000 евро.
Тези хладилници поддържат температурата на месото между +1,5°C и +2°C, което е идеално за отстраняване на влагата. Освен това, за да се подобри процеса на стареене, климатът на хладилника се контролира чрез поддържане на постоянна влажност в него.
След 14 дни процесът ще премахне влагата и ще месото омекне. След това са необходими още 14 дни, за да се развият сложни аромати.
Изсушаване месото в домашни условия
Ако искате да се откажете от услугите на месар или цената на специализиран хладилник за сухо изсушаване ви се струва прекалено висока, ето няколко съвета за сухо изсушаване у дома.
Изборът на месо е от съществено значение, тъй като размерът и теглото на месото ще намалеят по време на процеса. Ето защо се предпочита голямо парче говеждо месо с мазен външен вид. Мастният слой ще намали загубата на месо при подрязване в края на процеса.
Една от причините сухото изсушаване у дома да се счита за скъпо е, че силно се препоръчва да имате отделен хладилник. Необходим е специален хладилник, тъй като миризмата на месото може да бъде доста силна по време на процеса, оставяйки други продукти в хладилника да ухаят и да имат неприятен вкус. Също така е по-вероятно температурата и влажността да са постоянни в отделен хладилник.
Поставете малък вентилатор в хладилника, за да поддържате въздушния поток. След това поставете решетка върху тава. Тавата трябва да събира всички капки. Уверете се, че дъното на рафта е повдигнато, така че да е възможен въздушен поток от всички страни на говеждото месо. Всяка част от месото, която не се обдухва, ще изгние. След това сложете парчето месо на решетката и оставете процеса на сухото изсушаване да започне.
След 28 дни извадете парчето от хладилника и отрежете нежелания външен слой месо и мазнини, изложени на въздуха. След това най-накрая сгответе домашно сухо изсушената си пържола и ѝ се насладете. Подобно на сиренето, колкото по-дълго изсушавате месото, толкова по-уникален ще бъде вкусът му.
Още по темата:
| Валута | Цена | Δ% |
|---|---|---|
| EURUSD | 1.18 | 0.00% |
| USDJPY | 154.79 | ▼0.16% |
| GBPUSD | 1.34 | ▼0.10% |
| USDCHF | 0.80 | ▼0.01% |
| USDCAD | 1.38 | ▼0.01% |
| Референтен индекс | Цена | Δ% |
|---|---|---|
| Dow 30 | 48 660.30 | ▼0.32% |
| S&P 500 | 6 839.92 | ▼0.50% |
| Nasdaq 100 | 25 116.90 | ▼0.74% |
| DAX 30 | 24 082.50 | ▼0.49% |
| Криптовалута | Цена | Δ% |
|---|---|---|
| Bitcoin | 85 989.40 | ▼0.50% |
| Ethereum | 2 921.50 | ▼1.45% |
| Ripple | 1.88 | ▼0.82% |
| Фючърс | Цена | Δ% |
|---|---|---|
| Петрол - лек суров | 56.21 | ▼0.48% |
| Петрол - брент | 60.11 | ▼0.46% |
| Злато | 4 286.24 | ▼0.42% |
| Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
| Пшеница | 516.88 | ▼0.75% |
| Срочност | Цена | Δ% |
|---|---|---|
| US 10 Year | 112.42 | ▲0.06% |
| Germany Bund 10 Year | 127.50 | ▲0.06% |
| UK Long Gilt Future | 91.18 | ▼1.61% |