Снимка: Личен архив
По данни на НСИ през април 2025 г. месечната инфлация в България е -0.8%, а годишната инфлация за април 2025 г. спрямо април 2024 г. е 3.5%.
Инфлацията от началото на годината (април 2025 г. спрямо декември 2024 г.) е 1.9%, а средногодишната инфлация за периода май 2024 - април 2025 г. спрямо периода май 2023 - април 2024 г. е 2.7%.
През април 2025 г. цените на стоките и услугите са намалели в следните потребителски групи:
- „Здравеопазване“ - намаление с 8.8%;
- „Съобщения“ - намаление с 3.6%;
- „Транспорт“ - намаление с 2.6%;
- „Развлечения и култура“ - намаление с 1.6%;
- „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома“ - намаление с 0.7%;
- „Разнообразни стоки и услуги“ - намаление с 0.3%;
- „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ - намаление с 0.1%.
По-високи са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- „Облекло и обувки“ - увеличение със 7.9%;
- „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“ - увеличение с 0.4%;
- „Образование“ - увеличение с 0.3%;
- „Ресторанти и хотели“ - увеличение с 0.3%;
- „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ - увеличение с 0.2%.
През месец април 2025 г. са намалели цените на следните хранителни продукти: краставици - с 13.5%, чипс - с 4.4%, чай - с 2.6%, хляб „Добруджа“ - с 2.1%, бира - с 1.8%, ябълки - с 1.7%, гъби - с 1.6%, извара - с 1.6%, домати - с 1.5%, газирани напитки - с 1.2%, месо от домашни птици - с 1.1%, сирене - с 1.1%, млечни масла - с 1.1%, яйца - с 1.0%, плодови сокове - с 1.0%, кашкавал - с 0.8%, леща - с 0.8%,
пресни зеленчукови подправки - с 0.7%, пипер - с 0.5%, захар - с 0.5%, олио - с 0.4%, пълномаслено прясно мляко - с 0.2%, и други.
Увеличени са цените на следните хранителни продукти: цитрусови и южни плодове - с 9.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 9.5%, зеле - с 8.9%, зрял лук - с 4.5%, листни зеленчуци - с 3.7%, трайни колбаси - с 1.9%, макаронени изделия - с 1.8%, малотрайни колбаси - с 1.7%, прясна и охладена риба - с 1.3%, типов и ръжен хляб - с 1.0%, зрял чесън - с 1.0%, сол - с 1.0%, маргарин - с 0.9%, месо от едър рогат добитък - с 0.7%, кафе - с 0.6%, агнешко месо - с 0.5%, зрял боб - с 0.5%, картофи - с 0.5%, брашно - с 0.4%, ориз - с 0.3%, кисели млека - с 0.3%, ракии - с 0.3%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.748620 |
GBP | 2.321740 |
CHF | 2.085770 |