Потребителски вход
Потребител
Парола
Автоматично влизане
Петък, 10 Май 2024
 
(%)

ЗОРА 2005 ЕООД (ZORA-NL / ZORA-NL)

 
Котировки
 | 
Графика
 | 
Ценова статистика
 | 
Консенсус
 | 
Новини
 | 
Съобщения
 | 
Отчети
 | 
Коефициенти
 | 
Профил
 
 

ZORA-NL03 Юни 2019 11:54

Други

Съобщение по чл. 151, ал. 4 от ЗППЦК, относно търгово предложение към акционерите на "Север Холдинг" АД

Информация относно търговия предложител
Търговият предложител предложил да закупи акциите на останалите акционери е „ЗОРА 2005“ ЕООД, със седалище и адрес на управление: гр. София 1574, район Слатина, бул. Проф. Цветан Лазаров No 13, ет. 6, ап. 608. ЕИК 130181995.
Електронна поща info@zora2005.com
„ЗОРА 2005“ ЕООД се представлява от управителя Недко Тодоров Спиридонов. Адрес за кореспонденция гр. София 1574, район Слатина, бул. Проф. Цветан Лазаров No 13, ет. 6, ап. 608. ЕИК 130181995.

Информация относно предлаганата цена за акция
„ЗОРА 2005“ ЕООД предлага да закупи акциите на останалите акционери при цена от 3.66 (три лева и шестдесет и шест ст.) лева за акция.

Информация относно броя на акциите с право на глас, които „ЗОРА 2005“ ЕООД иска да придобие
Търговият предложител притежава пряко 524 225 броя акции или 67.15 % от капитала на „Север Холдинг“ АД и иска да придобие останалите 256 435 броя акции представляващи 32.85 % от капитала.

Информация относно бъдещите намерения и стратегически планове на „ЗОРА 2005“ ЕООД относно дружеството
Бъдещата дейност на търговия предложител „ЗОРА 2005“ ЕООД и „Север Холдинг“ АД няма да бъде засегната от търговото предложение.
Търговият предложител „ЗОРА 2005“ ЕООД не възнамерява да поиска отписване на дружество „Север Холдинг“ АД от регистъра на КФН по чл. 30, ал. 1, т. 3 от ЗКФН.
Търговият предложител не възнамерява да извършва преобразуване или прекратяване на „Север Холдинг“ АД и/или на „ЗОРА 2005“ ЕООД.
Към момента на търговото предложение търговият предложител не е взел решение за съществена промяна в капиталовата си структура или увеличение на своя капитал. Решение на търговия предложител относно бъдещо увеличение на капитала на „Север Холдинг“ АД, както и за размера, вида, сроковете и цената на потенциална емисия не е обсъждано и не е на дневен ред.
Не се предвижда промяна в дивидентната политика на дружеството. „ЗОРА 2005“ ЕООД не предвижда бъдещо разпределение на дивиденти от „Север Холдинг“ АД и не възнамерява да гласува в близко бъдеще на общи събрания на акционерите за разпределянето на положителен финансов резултат на „Север Холдинг“ АД. Предвижда се бъдещия положителен финансов резултат на Дружеството да бъде реинвестиран в основната му дейност.
Стратегическият план на търговия предложител „Зора 2005“ ЕООД за неговата дейност и дейността на „Север Холдинг“ АД предвижда увеличаване на инвестициите в дялови участия на компании от страната и региона. Предвижда се придобиването и на други финансови активи като облигации, дялове от колективни инвестиционни схеми, акции на други предприятия за колективно инвестиране и др. Основната цел на тези инвестиции ще бъде реализацията на капиталови печалби от бъдещи препродажби, както и на реализиране на текущ доход от лихви и дивиденти.
През средносрочния период се предвижда да приключи погасяването на дълга, с който ще бъде дофинансирано придобиването на последната инвестиция на дружеството. Търговият предложител очаква инвестицията да започне да генерира печалби, с които да бъде покрито дълговото финансиране, както и да се увеличи капитала на холдинговото дружество. Възможно е дружеството да прибегне до ливъридж на капитала си, чрез използване на допълнителен заемен капитал, както от външни източници, така и от мажоритарния собственик с цел придобиване на нови инвестиции в дъщерни и/или асоциирани предприятия.
Анализът на средата, в която оперира „Север Холдинг“ АД показват, че основното конкурентно предимство на дружеството е добрата капиталова позиция и липсата на значителни задължения. „Север Холдинг“ АД не разполага с широк кръг контрагенти.
По отношение на маркетинговия план за развитие търговият предложител смята „Север Холдинг“ АД да развива дейността си в настоящия пазарен сегмент.
По отношение на бъдещите инвестиции стратегическият план на Дружеството не се предвижда извършването на значими инвестиции. Очакваните резултати са свързани с постигането на добър финансов резултат от основната дейност на холдинговото дружество и на дружествата, в които то е инвестирало.

Резюме на обосновката на предлаганата цена за акция
Цената предложена от „ЗОРА 2005“ ЕООД е 3.66 лв. за акция.
Тя е по-висока от справедливата цена за акция съгласно чл. 150, ал. 7 от ЗППЦК от 3.643 лв. за акция, изчислена като най-високата измежду:
• Стойност на акция съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 41 – 2.68 лв. за акция;
• Средно претеглена цена на всички сделки през последните шест месеца, предхождащи датата на обосновката не може да бъде определена, защото акциите на дружеството не са търгувани – 3.219 лв. за акция;
• Най-висока заплатена цена от предложителя 6 месеца – 3.643 лв. за акция.

Стойността на акция съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 41 от своя страна е изчислена с използване на два от трите общо приети методи за оценка: Метод на дисконтирани свободни парични потоци на разположение на компанията (FCFF) и Метод на нетната стойност на активите (NAV).
Методът, използващ пазарните множители на сходни дружества не е използван поради липсата на подходящо дружество аналог на „Север Холдинг“ АД.
Акциите на „Север Холдинг“ АД са регистрирани за търговия на Алтернативния пазар на БФБ, Сегмент акции, с присвоен борсов код 6S8. Дружеството не отговаря на изискванията на § 1 от допълнителните разпоредби на Наредба № 41 и акциите на Дружеството не могат да бъдат дефинирани като активно търгуеми и оценка на базата на изтъргуваните акции също не е включена при определянето на справедливата цена за акция съгласно чл. 5, ал. 1 от Наредба № 41.
Резултатът от оценката по метода на дисконтирани свободни парични потоци на разположение на компанията води до цена от 2.99 лв. за акция, а този от метода на нетната стойност на активите до цена от 2.36 лв. за акция. Двете оценки са претеглени с равни тегла от 50 на сто, което води до изчислената стойност на акция съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 41 от 2.68 лв. за акция.

Дата на обосновката и срок на валидност
Обосновката е извършена към 14.05.2019 г. и е със срок на валидност крайния срок за приемане на търговото предложение.

Комисията за финансов надзор не е издала забрана за публикуване на внесеното търгово предложение.